Okul Öncesi Eğitimde Yaklaşım Modelleri

Okul Öncesi Eğitimde Yaklaşım Modelleri

Okul Öncesi Eğitimde Yaklaşım Modelleri

 

Okul öncesi eğitimin önemi uzmanlar tarafından sık sık vurgulanıyor. Çocukların sağlıklı birer yetişkin olması için okul öncesi eğitimde uygulanan eğitim modellerinin birçok faydası var. Bu yaklaşımların en önemli üç tanesi; Montessori, Waldorf ve Reggio Emilia. Bunların yanı sıra; PYP(Primary Years Program), High Scope, Bank Street, Creative Curriculum ve Cooperative’de uygulanan diğer yaklaşım modelleri;

Her biri farklı gelişim alanlarına odaklanan bu yaklaşımlar, belirli değerlere öncelik verir ve bazı davranışları geliştirmeyi hedefler. Bu yaklaşımların ayrıntılarına bakıp, çocuğunuz için en doğru eğitim modelini bulabilirsiniz.

 

Montessori

Montessori yaklaşımı, 1900’lü yılların başında Roma’da Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Bu yaklaşımın merkezinde çocuklar vardır. Eğitimi veren öğretmen çevreyi hazırlar ve çocuğun çevreyle etkileşime geçmesini sağlar.

Akademik gelişimi destekler. Çocukların kendilerine özgü bir birey olmalarını sağlar. Her çocuğun kendi kapasitesi doğrultusunda öğrendiği bilgiye odaklanmasına olanak tanır. Bu yaklaşımın çocuğa kazandırdığı diğer özellikler; özgüven, inisiyatif, konsantrasyon, düzenlilik, ne istediğini bilme, bağımsızlık ve başkalarına olan saygıyı geliştirme gibi terimlerle tanımlanabilir.

Ülkemizdeki eğitim sisteminde aynı yaştaki öğrenciler aynı sınıfta eğitim görür. Montessori yaklaşımına göre ise bu durum böyle değildir. Bu yaklaşımda farklı yaş gruplarındaki çocuklar aynı sınıflarda eğitim görmelidir. Uygulamadaki amaç, büyük yaş çocukların daha küçük yaş çocuklar için rol model olması; büyük yaş çocuklar için de yardımlaşma ve özgüvenin desteklenmesidir.

Montesorri yaklaşımıyla eğitim veren okullarda çocukların kullandığı oyuncaklar da sahip oldukları nitelikler bakımından farklılık gösterir. Çocuklar farklı duyu organlarıyla oyuncakları keşfederek özgür bir ortama kavuşurlar. Bu oyuncaklar küçük kas gelişimini sağlarken hem de basitten zora, somuttan soyuta geçişi öğrenmeyi destekler.

 

Peki, Neden Montesorri Yaklaşımını Tercih Etmelisiniz?

  • Çocuklarınız daha bağımsız bireyler olur ve liderlik becerileri öne çıkar,
  • Öğrenme faaliyeti, sakin ve özgür bir ortamda gerçekleşir,
  • Çocukların bireysel farklılıkları ortaya çıkar.

 

 

 

Waldorf

Waldorf yaklaşımı, 1919 yılında Rudolf Steiner tarafından geliştirilmiştir. Bu yaklaşımın temel amacı, çocukların tüm gelişim alanlarına odaklanarak eğitim almasıdır. Eğitimin ilk yıllarında oyun ile öğrenme gerçekleştirilir.

Bu yaklaşımda, etkinlikler rutin olarak yapılır ve farklı yaşlardaki çocuklar aynı sınıflarda eğitim alır. Öğretmen birkaç yıl boyunca aynı sınıfla eğitime devam eder. Oyun odaklı olan bu yaklaşımda çocuklar çoğunlukla bahçede zaman geçirir. Bahçede geçirilen zaman diliminde hedeflenen amaç, çocukların doğa ile iç içe olmasıdır. Bu sayede çocuklarda doğa bilinci ve sevgisi oluşur.

Bir diğer amaç ise, tüm etkinliklerin yaratıcı yollarla planlanması ve uygulanmasıdır. Bu yaklaşımın dikkat çeken özelliklerinden biri de akademik gelişime çok fazla odaklanmaması ve teknolojiyi eğitim sürecinin dışında tutmasıdır. Bu eğitim sisteminde okuma-yazma çalışmaları 1. sınıfta başlar.

 

Neden Waldorf Yaklaşımını Tercih Etmelisiniz?

  • Çocuğunuzun bireysel gelişimi desteklenir,
  • Çocuğunuzun neyi düşünmesine değil, nasıl düşünmesi gerektiğine odaklanır,
  • Çocuğunuzun yaratıcılığını destekler ve çok yönlü gelişmesini sağlar,
  • Çocuğunuz Waldrof okulunu bitirdikten sonra, kendi yolunda kimseye ihtiyaç duymadan büyük bir özgüvenle ilerler.

 

Reggio Emilia

En çok uygulanan yaklaşım modellerinden biri olan Reggio Emilia İtalya’da bir kasaba ismidir. Reggio Emilia kasabasında anne-babalar çocukları için bir okul kurmak istemiştir ve bu yaklaşım ortaya çıkmıştır.

Çocukların araştırmaya teşvik edilmesi ve öğretmenlerin de çocukları araştırmaya yönlendirmesi üzerine geliştirilmiştir. Reggio Emilia Yaklaşımı’nı uygulayan okullar proje merkezlidir ve birçok okul öncesi programını içinde barındırır. Çocukların ilgilerine göre projeler seçilir ve müfredat oluşturulur.

 

Reggio Emilia Eğitim Yaklaşımını Tercih Etmeniz İçin Sebepler;

  • Çocuğunuz iyi bir vatandaş olur,
  • Çocuğunuz, sorunları ve anlaşmazlıkları çözme becerisini edinir,
  • Çocuğunuz proje bazlı çalışarak işbirliği içinde çalışır.

 

DİĞER YAKLAŞIM MODELLERİ

 

PYP (Primary Years Program) – İlk Yıllar Programı

PYP (Primary Years Program) yani İlk Yıllar Programı, 3-12 yaş arası çocuklar için planlanmış bir programdır. Bu programdaki temel amaç, çocukların sosyal ve fiziksel dünyayı aktif olarak öğrenmeleridir.

Bilgiler tek başına yeterli değildir. Kavram, beceri ve tutumlar geliştirilmelidir. Uluslararası zihniyete sahip bireyler yetiştirmeye yönelik disiplinler üstü bir öğretim programıdır.

 

High Scope (Yüksek Kapsam)

High Scope Eğitim Yaklaşımı’ndaçocuk, müfredat ve programın merkezindedir. Temel amaç, çocuğun aktif öğrenmeyi gerçekleştirebilmesidir. Çocuklar kendi kendilerine plan yapıp öğrenme eylemini gerçekleştirebilirler. Etkin öğrenme bir diğer amaçken tüm duyuruların aktif olduğu bir öğrenme ortamı oluşturulur.

 

Bank Street (Bank Caddesi)

Bu yaklaşım modeli de oyun merkezli öğrenme ile benzerlik gösterir. Çocuklar, aktif olarak öğrenir, araştırma yapar, gözlemler ve farklı müfredatları tecrübe eder. Oyuncaklar ve kullanılan materyaller çok önemlidir. Bunlar öğretmenin kolaylaştırıcı olmasını vurgular.

 

Creative Curriculum (Yaratıcı Öğretim Programı)

Creative Curriculum yani Yaratıcı Öğretim Programı, eklektik olarak birçok yaklaşımı içinde barındırır. Öğretmen, çocukları yönlendirir ve gözlem yaparak değerlendirir.

 

Cooperative (Kooperatif)

Bu yaklaşımda, aileler çocukların eğitimine katılır ve okulda söz sahibidirler. Sınıfların düzenlenmesi ve programların hazırlanmasında okul ile işbirliği içinde olurlar. Problemlerin çözümüne odaklanılır. Programdaki amaç, ailelerin çocuklarının gelişimini yakından gözlemlemesidir.

https://okul.com.tr/okul-oncesi/makaleleri/okul-oncesi-egitimde-yaklasim-modelleri-285#:~:text=Bu%20yakla%C5%9F%C4%B1mlar%C4%B1n%20en%20%C3%B6nemli%20%C3%BC%C3%A7,de%20uygulanan%20di%C4%9Fer%20yakla%C5%9F%C4%B1m%20modelleri

 

 

Popcorn Kids'ten okul öncesi dönemindeki çocuklarımız için ürün tavsiyeleri : 

Small Setler: 

https://www.popcornkidsturkey.com/2-4-yas-sandalyeli-set-215

 

 

 

Etiketler: Çocuk gelişimi, Okul öncesi eğitim, Montessori
Mart 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR